Telefoonrek0000.0011

 

 Literatuur

 

- "Dezer dagen ...". In: Leidsch Dagblad, 02-08-1912, blz. 3 ("Dezer dagen moesten eenige monteurs een telefoonrek op het dak van een mouterij te Le Puy nazien. Toen de eerste op het gebouw was geklauterd, viel hij levenloos naar beneden. Eeen tweede onderging hetzelfde lot; en toen de derde monteur een onderzoek wilde instellen, naar de oorzaak en op een metalen uitsteeksel van het dak staande, den fabrikant inlichtingen gaf, viel ook hij plotseling omver en naar beneden. Men weet het gebeurde niet anders te verklaren dan door 't vallen van een electrischen draad van hooge spanning op het metalen dak van de mouterij" - dit is de volledige tekst. Geheel gelijk is dit bericht ook gepubliceerd in het Overveluws Weekblad/Harderwijkerkrant, 03-08-1912, blz. 1)

- "Onweder". In: Vlissingsche Courant, 04-06-1908, blz. 2 (Bij een brand veroorzaakte een blikseminslag in het Leidsche Veem te Rotterdam schade. "De topgevel sloeg daarop door een glazen dak. Ook het telefoonrek, dat op het dak van het pand stond werd beschadigd")

- "Gemengde berichten". In: De Eembode, 17-12-1898, blz. 3 (Over brand in de 's Gravenhaagsche Brood- en Meelfabriek: "Even voor zessen stortte het bovendeel van den achtergevel in. Het dak was toen al door het vuur vernield, het telefoonhek gevallen; de afgeknapte draden hingen op de Paveloensgracht.")

- Pieters, Ton, "Meermansburg werpt zijn hovelijke schaduwen nogmaals vooruit". In: Leidse Courant, 01-05-1984, blz. 5 (In artikel over boek over Leidse Hofjes wordt over de Meermansburg gezegd: "Telefoonhek. [...] Er heeft zelfs een keer, zo rond 1903, boven op het dak van de burg een telefoonstelling gestaan. Net zo afschuwelijk als de gedachte windmolens op de torens van de St.Bavo-kathedraal in Haarlem. 'Wanstaltige' toestanden waren het; onze grootouders rilden van dat 'telefoonhek'.")